Home Blog Novosti 5 savjeta kako odabrati dječja kolica

5 savjeta kako odabrati dječja kolica

Izvor fotografije: Bebetto

Kolica su jedan od najvažnijih komada dječje opreme, no katkad je vrlo teško donijeti odluku koja kolica kupiti. 

Na tržištu postoji veliki izbor dječjih kolica s različitim značajkama koje utječu na sigurnost, pouzdanost i udobnost kolica – pa odabir najboljih predstavlja izazov.

Nastavite čitati i saznajte kako donijeti pravu odluku i kako izabrati dječja kolica koja će vožnju vaše bebe učiniti sigurnom i ugodnom.

  1. Odlučite koju vrstu dječjih kolica trebate

Neka kolica namijenjena su isključivo određenim dobnim skupinama, dok se druga mogu prilagoditi kako vaš mališan raste. Zato prvo odlučite koja kategorija dječjih kolica vam je na početku najvažnija. 

Glavni modeli dječjih kolica su sljedeći:

  • kombinirana (2 u 1 ili 3 u 1) kolica
  • sportska
  • kišobran kolica
  • kolica za blizance

Kombinirana kolica prilagođavaju se potrebama djeteta, a sastoje od dva ili tri zasebna dijela – obično autosjedalice grupe 0+, gondole i sportskog sjedala. Vrlo su atraktivna i funkcionalna, no često ih prati i malo više cijena. S obzirom na sve funkcionalnosti – isplati se razmisliti o investiciji upravo u takva kolica.

Kišobran kolica su za obitelji koje su stalno u pokretu, a imaju mališana starijeg od šest mjeseci. Lagana su, lako sklopiva i cjenovno pristupačna, iako djetetu mogu biti neudobna u zimskim mjesecima.

Imate li blizance ili dvoje mališana s malom starosnom razlikom, odgovarat će vam kolica za blizance. Bolji su izbor modeli sa sjedalima jedno pored drugog jer su jednostavnija za manevriranje, iako teže prolaze kroz vrata.

Ako ste prije djeteta vodili aktivan život, nema razloga da prestanete kada dobijete dijete. Rješenje potražite u sportskim kolicima, koja omogućuje roditeljima hodanje i trčanje po različitom terenu, istovremeno pružajući djetetu udobnost i sigurnost.

  1. Sigurnost stavite na prvo mjesto

Kolica koja odaberete svakako trebaju imati EN certifikat koji garantira kako taj model zadovoljava sve aktualne sigurnosne standarde.

Uz to, provjerite sigurnosni pojas koji bi se trebao sastojati od sustava u pet točaka. Riječ je o pojasu koji se obavija oko struka, između nogu te preko ramena i najsigurnija je opcija zaštite djeteta u kolicima. Pritom neka naramenice budu lako podesive, a kopča jednostavna za rukovanje.

Kočnice su još jedan važan element sigurnosti. Trebali biste ih moći koristiti bez previše truda, a prednost dajte sustavu kočenja koji zaključava više kotača istovremeno.

  1. Prije kupovine isprobajte mehanizam za sklapanje

Kolica sklopiva jednom rukom sigurno će vam olakšati život, pogotovo kada pritom držite bebu. Ipak, uzmite u obzir kako najbolji mehanizmi sklapanja kolica na tržištu traže dvije ruke za rukovanje. To znači kako mehanizam sklapanja jednom rukom nije nužno bolja opcija – zato kolica obavezno isprobajte prije kupovine.

Naime, na mehanizam sklapanja kolica utječe i njihova težina. Dječja kolica trebaju biti čvrsta, stabilna i lagana, a to možete saznati samo ako ih testirate uživo. Svaka osoba je drugačija pa jedan model kolica nekome može biti lagan, a drugome predstavljati problem.

  1. Posebnu pažnju posvetite kotačima

Izvor fotografije: Leclerc Baby See

Veličina i vrsta kotača drastično utječu na lakoću upravljanja kolicima.

Što su kotači veći, to je kolica lakše gurati po neravnom terenu i neasfaltiranim površinama. Još kada su gume punjenje zrakom, udobna vožnja je zagarantirana. No, gume punjene zrakom također se mogu probušiti pa ih trebate biti spremni zamijeniti ili napumpati.

Veći kotači kolica ujedno čine težima. Ako ćete često kolica prevoziti automobilom ili koristiti ih u javnom prijevozu, odaberite kolica s manjim kotačima, a prednost dajte onima koji se okreću za 360 stupnjeva jer ćete tada lakše manevrirati kolicima.

  1. Razmislite koje dodatke trebate

Dodatna oprema za dječja kolica je mnogobrojna, stoga prije kupovine dobro razmislite u što se isplati uložiti.

Košara je sigurno najvažniji dio opreme – ona mora biti dovoljno velika kako bi u nju stala torba s pelenama, rezervnom odjećom, bočicom, ali i mamine stvari. Uvelike će vam koristiti i navlaka za kolica kada vas u šetnji ulovi kiša te navlaka za noge u hladnijim mjesecima.

Kako donijeti odluku?

Napravite popis značajki koje kolica za vaše dijete jednostavno moraju imati te odredite okvirni budžet. Kada dobijete jasnu sliku što vam je uistinu važno i bez čega zapravo možete – bit će vam i mnogo lakše donijeti odluku koja kolica kupiti.

______________________________

Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Related Post

Informacije

Adresa:Zaprešićka 2, Jablanovec, Zaprešić 10290 WESTGATE SHOPPING CITY
Telefon: 01/6268-193
Email: info@babyland.hr
Ponedjeljak do Nedjelje: 10:00 – 21:00 h

Informacije

Adresa: Ulica Slobode 37, 21000 Split
Telefon: 097/6555-777
Email: info@babyland.hr
Ponedjeljak do Subote: 09:00 h – 20:00 h
Nedjelja: Ne radimo

Informacije

Adresa: Jalkovečka 31, 42000 Varaždin
Telefon: 042/488-558
Email: info@babyland.hr
Ponedjeljak, Utorak, Četvrtak i Petak:  9:00 h – 16:00 h
Srijeda: 12:00 – 20:00 h
Subota: 8:00 – 12:00 h
Nedjelja: Ne radimo