Home Blog Novosti Moj prvi bicikl! 7 savjeta kako izabrati prvi bicikl za vašeg mališana

Moj prvi bicikl! 7 savjeta kako izabrati prvi bicikl za vašeg mališana

Izvor fotografije: Kinderkraft

Učiti voziti bicikl velika je prekretnica u dječjem životu, a uspomene na prvi bicikl i avanture koje na njemu doživi pamtit će cijeli život. Zato je odabir pravog bicikla vrlo važna odluka.

Kako biste kupili bicikl na kojemu će vašem mališanu biti udobno, a vožnja sigurna, u obzir uzmite ovih sedam savjeta.

  1. Prije prvog bicikla kupite guralicu

Najvažnija vještina koju dijete mora usvojiti kako bi moglo voziti bicikl jest održavanje ravnoteže. Zato su za djecu tijekom prvih par godina života guralice savršen uvod u učenje kako voziti bicikl.

Guralica nema pedale pa se dijete za vožnje oslanja na odgurivanje stopalima, a fine motoričke vještine koje pritom razvija pomažu mu naučiti kako održavati ravnotežu. Djeca koja usavrše vožnju na guralici brže i lakše nauče voziti pravi bicikl.

Dijete može voziti guralicu već sa 18 mjeseci, a čak i ranije hoda li samouvjereno te se na guralici može sigurno odgurnuti i zaustaviti. Guralica je ispravne veličine kada dijete bez problema stoji iznad nje sa stopalima čvrsto na tlu.

  1. Preskočite pomoćne kotače

Izvor fotografije: Kinderkraft

Bicikl s pomoćnim kotačima pomaže dijetetu naučiti pedalirati, ali ne i održavati ravnotežu. Kada uklonite pomoćne kotače, napredak je spor.

Zato su guralice (balance bike) učinkovita alternativa – dijete koje na guralici naučiti održavati ravnotežu, na biciklu treba samo naučiti pedalirati pa proces učenja teče brže i lakše.

  1. Veličinu bicikla prilagodite visini djeteta

Visina djeteta te njegovo iskustvo s održavanjem ravnoteže uvjetuju koji dječji bicikl kupiti. Naime, bicikl na kojemu dijete uči voziti razlikuje se od bicikla kojeg ćete mu kupiti kada savlada vožnju i još malo naraste.

Na biciklu na kojemu uči voziti dijete mora punim stopalima stajati na tlu kada sjedi. Pritom upravljač i kočnice treba moći dohvatiti s lakoćom cijelim šakama bez da se isteže. Dotiče li dijete tlo samo vrhovima prstiju, bicikl je prevelik.

  1. Obratite pozornost na veličinu kotača

Djeca od dvije do pet godine starosti, odnosno između 85 cm i 110 cm visine, trebaju učiti voziti na biciklu s kotačima od 12″. Postoje i bicikli s kotačima veličine 14″ za klince i klinceze od tri do 5 godina starosti. Bicikl treba biti što jednostavniji, bez brzina i prednjeg ovjesa.

Bicikli s kotačima od 16″ namijenjeni su malcima od četiri do šest godina, odnosno između 100 cm i 120 cm visine.

Djetetu između sedam i devet godina starosti, odnosno do 135 cm visine, kupite bicikl s gumama od 20″. U ovoj skupini dječji bicikli obično imaju više brzina, ovjese te prednje i stražnje kočnice, a ujedno su često razvrstani po kategorijama – brdski, gradski, BMX…

Posljednje dvije kategorije čine bicikli s kotačima od 12″ za djecu od devet do jedanaest godina, odnosno između 130 cm i 145 cm visine te bicikli s kotačima od 26″ za djecu iznad jedanaest godina starosti, tj. iznad 145 cm visine.

Izvor fotografije: Kinderkraft

  1. Nemojte kupiti preveliki bicikl

Jedna od najvećih grešaka koje možete napraviti jest kupiti malo veći bicikl s namjerom kako će dijete s vremenom u njega prerasti. Kupovina većeg bicikla pomoći će vam uštedjeti, ali nauštrb sigurnosti vašeg djeteta.

Sigurnost bezuvjetno mora biti na prvom mjestu. Prevelik bicikl dijete će teško kontrolirati, imat će problema s održavanjem ravnoteže te će se teže zaustaviti.

Jedina situaciji u kojoj je uredu kupiti malo veći bicikl jest kada se dijete nalazi između veličina i to kada ga već zna voziti.

  1. Uzmite u obzir težinu bicikla

Jedan od razloga zašto prevelik bicikl može biti opasan za djecu je njegova težina. 

Naime, dječji bicikli u prosjeku teže do 50 % težine djeteta – kod odraslih ta brojka iznosi samo 20 %. Što je bicikl teži, to je djetetu njime teže manevrirati te se uslijed pada može ozlijediti.

Prednost zato dajte biciklima od aluminija koji, iako su malo skuplji, teže manje od bicikala izrađenih od čelika, a također su izdržljiviji i manje osjetljivi na hrđu.

7. Kupite sigurnosnu opremu

Prema zakonu o sigurnosti prometa na cestama, zaštitna kaciga obavezna je za vozače bicikla mlađe od 16 godina. To znači kako kupovina prvog bicikla podrazumijeva i kupovinu sigurnosne opreme – prvenstveno zaštitne kacige.

Zbog zaštite koju mu kaciga pruža, dijete tijekom vožnje ima više samopouzdanja, a to mu također usađuje zdrave navike kada je riječ o sigurnosti u prometu.

Za kraj

Bicikl djetetu pruža osjećaj slobode i pomaže mu u izgradnji samopouzdanja, ali i utječe na usavršavanje fine motorike te razvoj mišića.

No, najviše od svega, kod djeteta razvija ljubav prema sportu i aktivnostima na otvorenom, dalje od televizora, računala i tableta.

______________________________
Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Related Post

Informacije

Adresa:Zaprešićka 2, Jablanovec, Zaprešić 10290 WESTGATE SHOPPING CITY
Telefon: 01/6268-193
Email: info@babyland.hr
Ponedjeljak do Nedjelje: 10:00 – 21:00 h

Informacije

Adresa: Ulica Slobode 37, 21000 Split
Telefon: 097/6555-777
Email: info@babyland.hr
Ponedjeljak do Subote: 09:00 h – 20:00 h
Nedjelja: Ne radimo

Informacije

Adresa: Jalkovečka 31, 42000 Varaždin
Telefon: 042/488-558
Email: info@babyland.hr
Ponedjeljak, Utorak, Četvrtak i Petak:  9:00 h – 16:00 h
Srijeda: 12:00 – 20:00 h
Subota: 8:00 – 12:00 h
Nedjelja: Ne radimo