Home Blog Recenzije NOŠENJE BEBA (I DJECE) Nošenje beba je vještina. Treba ju naučiti, uvježbati i usavršavati.

NOŠENJE BEBA (I DJECE) Nošenje beba je vještina. Treba ju naučiti, uvježbati i usavršavati.

BY IRIS BOŽIĆ

Recenzija jednostavne oblikovane nosiljke: Kinderkraft Nino

Sama pomisao na kupnju prve nosiljke mnogim roditeljima izaziva vrtoglavicu. Siroti se hvataju prvo za glavu a zatim za novčanik: ’em je komplicirano, ’em je skupo! 

Babylandu se pojavila certificirana nosiljka s dvogodišnjom garancijom za 399 kuna i izazvala pravu pomutnju.  Zatražila sam primjerak za recenziju jer sam morala provjeriti o čemu se radi.

Kinderkraft Nino u boji “Mint”.

U jednostavnoj kutiji nalazi se smotana nosiljka, dodatno zaštićena plastičnom vrećicom, uz jednostavne i pregledne upute. Na prvi pogled Nino je doista izuzetno jednostavan. Omogućuje nošenje sprijeda i na leđima. Čini se i da bi se naramenice mogle križati no ta mogućnost nije navedena u uputama, stoga ju nisam isprobavala.

Naramenice su za panel pričvršćene kopčama umjesto samo zatezačima, no u uputama nije navedena mogućnost križanja naramenica.

Panel i naramenice nije moguće prilagođavati. Ovo svakako nije nosiljka koja može odgovarati jako krupnim ljudima, niti može “rasti” s bebom.

Kinderkraft je poljski proizvođač opreme za bebe (autosjedalica, kolica, hranilica, tricikala, bicikala…) Sama nosiljka proizvedena je u Kini, kao i većina opreme za bebe dostupnih u EU. Za razliku od Infantinovog Cuddle Up modela ova nosiljka je uredno sašivena i ima znatno mekše gurtne. 

Nino je nosiljka lišena svega što neiskusne roditelje plaši. Ima četiri kopče i treba namjestiti samo pojas, naramenice i poprečni remenčić. I ništa drugo.  Nema umetaka, podešavanja duljine naramenica, dvosmjernog zatezanja, sužavanja ni skraćivanja panela, nema čak ni kapuljače. Na pojasu se nalazi samo jedan plitki džepić za maramicu ili mobitel.

Na pojasu se nalazi jedna jednostavna kopča, no ne Duraflex ili YKK na koje smo do sada već navikli viđati na nosiljkama za bebe. Nexusove kopče uobičajene su na ruksacima. Na pojasu nema sigurnosnih gumica, a sama kopča nema ni osigurač. Naravno provjerila sam kako bi se nosiljka ponašala u slučaju da kopča ne “klikne” do kraja, ili čak pukne.

Na pojasu nema sigurnosnih gumica, a sama kopča nema ni osigurač.
Irena mi je pomogla provjeriti kako bi se nosiljka ponašala u slučaju da se otkopča pojas.

Da se pojas eventualno otkopča dok je beba sprijeda teško bi to bilo ne primjetiti. Beba ne može ispasti u  jednoj sekundi pa se stigne odreagirati dok “curi” iz panela. Da se pak otkopča dok je beba na leđima lako je uhvatiti pojas i kopču jer su ispred nas. Što se tiče same sigurnosti tu prije svega vrijedi ona čuvena napomena “molimo koristite zdravi razum”.

Prilikom zatezanja pojavio se prvi nedostatak.

Svaku nosiljku treba za svako nošenje podesiti: namjestiti pojas na dobru visinu, stegnuti, zategnuti naramenice. Eh, na ovoj nosiljci nije moguće pomaknuti kopče pa se tako nosiljka može zatezati jedino tako da se gurtne vuku prema iza. Nije taj smjer ništa neobično za Ergobaby Adapt ili OmniRuckeliIsaruBobu X i cijeli niz nosiljaka, no Kinderkraftova kopča nije sprijeda na panelu, niti uz sam panel, nego je na boku. Tako ruka nema dovoljno mjesta ni snage da se gurtna stegne bez posebnog napora. Bojim se da će ovo natjerati roditelje da nose bebe u labavoj nosiljci i da bi radi toga moglo dolaziti do posjedanja bebe. U svakom slučaju ovo nije nosiljka za novorođenčad.

Specifikacije preuzete sa stranice proizvođača. 

Nosiljku sam prvo isprobala na bebi od 4.5 mjeseca, 63 cm i 7 kg. Nino je nosiljka koju ne bih preporučila za bebe mlađe od 4 mjeseca jer bi panel bio preširok i ne bi imale dovoljno potpore. Proizvođač navodi 3 mjeseca kao najmanju moguću dob, prije svega radi sigurnosti. Gornja preporučena dob za nošenje nije navedena, no čim panel nosiljke ne seže barem do pazuha djeteta nosiljka je sama po sebi premala i nesigurna za nošenje.  Dakle gornja granica bila bi oko 18 mjeseci. Sama širina panela tu je bitna radi udobnosti djeteta i nositelja jer kod malih gegavaca koji hodaju nije toliko bitna potpora radi pravilnog razvoja kralježnice i kukova.

Nino s bebom od 4.5 mjeseca, 63 cm i 7 kg. 

Nino sam isprobala i sa svojim mlađim malcem koji ima 12 mjeseci, 12.5 kg i nosi konfekcijsku vel. 80.

Nino ima vrlo plitko sjedište pa se malo deformira pod velikom guzom i velikim opterećenjem. Tu bi pomogli malo dublji ušitci na panelu.

Nino mi je sprijeda bio udoban u kratkim šetnjama po pola sata. 12.5 kg je već poprilično veliko opterećenje za nosiljku baby veličine. Na leđima je već Nino bio puno udobniji no ne bih ga preporučila za duge šetnje i teške gegavce. Za njih postoje prikladnije nosiljke u toddler veličini.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Nino ispuniti očekivanja roditelja koji nosiljku trenutno isprobavaju u Fb grupi Nošenje beba Zagreb.  Naime rabljene nosiljke ne dolaze s dvogodišnjom garancijom, a većina rabljenih ergonomskih nosiljaka košta više od novog Nina. U ovom cjenovnom rangu zaista ne možete naći bolju nosiljku.

Izvor:
//nosenjebeba.com/2019/02/18/recenzija-jednostavne-oblikovane-nosiljke-kinderkraft-nino/

Related Post

Informacije

Adresa:Zaprešićka 2, Jablanovec, Zaprešić 10290 WESTGATE SHOPPING CITY
Telefon: 01/6268-193
Email: info@babyland.hr
Ponedjeljak do Nedjelje: 10:00 – 21:00 h

Informacije

Adresa: Ulica Slobode 37, 21000 Split
Telefon: 097/6555-777
Email: info@babyland.hr
Ponedjeljak do Subote: 09:00 h – 20:00 h
Nedjelja: Ne radimo

Informacije

Adresa: Jalkovečka 31, 42000 Varaždin
Telefon: 042/488-558
Email: info@babyland.hr
Ponedjeljak, Utorak, Četvrtak i Petak:  9:00 h – 16:00 h
Srijeda: 12:00 – 20:00 h
Subota: 8:00 – 12:00 h
Nedjelja: Ne radimo